Azért most írok róla, mert az étterem télen is rendre kinyit - hétvégente.
Nem Alsóörs a világ közepe, ha gasztronómiáról van szó. Ám a település egyik Balaton felé ereszkedő utcáján (az átépítések miatt fontossá lett utcáján) akad egy étterem, ami már évtizedekkel ezelőtt feltárta kapuját: a Carpaccio. Nem a véletlen fújta fel a nevét a cégérre - olasz ízek rotyognak a konyhában.
Két okot is tudok, ami miatt kihagyhatatlan a hely.
Először is azon kevés éttermek közé tartozik, amelyik nem csak nevében olasz. Tetten érhető a törekvés: a tulajdonosok minden évben többször is Itália földjére látogatnak, hogy ellessék az olasz konyha csínját-bínját és sokat fáradoznak a jó minőségű alapanyagok beszerzésén. A mozzarella itt bivalymozzarella, a gépsonka helyett pedig igazi sonka feszít a pizzán.
A másik ok hasonlóképp megsüvegelendő: a tulajdonosok rendíthetetlen elkötelezettséggel szolgálják a betérő vendégeket. Családi vállalkozásoknál ez kötelező, gondolhatnánk. A Carpaccio mindenesetre remek példa arra, milyen szintre lehet emelni a vendég és a vendéglátás tiszteletét.
Nem ettünk bonyolult ételeket, mégis - a tulajdonossal történt beszélgetéssel megtámasztva - elég volt ahhoz, hogy a fentieket megállapítsam. Nálam ötös, Balaton100 útikönyvbe vele!