2013. július 6., szombat

Köveskál, a Káli-medence kincse

Balatonfüredről indultunk, szokás szerint. Szerettünk volna 10 óra felé Révfülöpre érni. Szél anyó nem akart segíteni, két és fél óra helyett ötöt vitorláztunk. Az öt órából egy a technikai műveletekkel, egy pedig a hajótest tisztításával telt. A maradék háromban szélért imádkoztunk.

Imával kötöttük le magunkat

Révfülöpön kötöttünk ki, és nyomban kerékpárt béreltünk (köszönet: on2wheels). Viharos tekerés a Mákvirág étteremhez, ahol a helyi turisztikai egyesület vezetőjével beszélgettünk a térség látnivalóiról.
A Káli-medence kiterjedt, tucatnyi települést rendez magába. Első etapunkkal Köveskált szerettük volna meghódítani.

Kővágóörs felé indultunk, a távolság kerékpárral sem kihívás. Dacára a szolid emelkedőnek, bő negyedóra alatt elértük a települést. Kővágóörsről Köveskál újabb bő negyedóra, s közben a vándor a toszkán tájak hazai megfelelőjén legeltetheti a szemét.

Bálák - minden tájnak jól állnak

Köveskál a Balaton-felvidék igazi gyöngyszeme. Tájjellegű építészete, buckákon kanyargó utcái, és a bámulatos környezet könnyedén fejbe kólintja a gyanútlan vendéget. Efféle házak sorakoznak:

Variációk egy témára: ház

Variációk egy témára: ház

Variációk egy témára: ház

A kerítésen pihent

Ez a fa éppen virágzott

Betértünk a Kővirágba is - a vidéki éttermiség egyik fellegvárába. A bendő Kővágóörsön már megtelt, így a Kővirágban rizlinggel színezett szódát vettünk csak magunkhoz.

Kint

Bent

Még beljebb

A Káli-medencében jelentős az egy négyzetméterre eső k betűk száma. Jó példa erre a köveskáli Káli Kövek Pincészet. A betérő akár a kertben, akár a finom designnal tervezett házbelsőben is megpihenhet, s végigkóstolhatja a pincészet borsorát.


Néhány kanyarral arrébb, a település nyugati szegletében az egyre épülő-szépülő Pálffy Pincészet húzódik. Gondos külső, gondos belső. Olyat ittunk, amit még sose: Furmint Zöldlét (éretlen szőlő leve). Savanyú, mint a citrom, de szódával remekül űzi a szomjat.



Megtekintettük még a mosóházat és a Bali Galériát, hogy aztán hazafelé vegyük az irányt. Ám Köveskál tövében még betértünk a Kerék Bárba, a kerékpárosok üde pihenőjébe, hogy némi frissítőt és a tájat magunkhoz vegyük.

Elfáradt szegény pára, hagytam pihenni...

A párkány lakói

Táj a Kerék Bárból

Kővágóörs felé, a Kornyi-tó fölé magasodó dombon különös szobrok őrzik a tájat. Tekintetükkel sokáig követtek bennünket is, amint egyre távolodtunk a páratlan aurájú Köveskáltól...

Vigyázó szemüket a Káli-medencére vetik